2012. március 26., hétfő

Urszu 2 mint honlap - a láthatáron

Az utóbbi hetekben némileg elhanyagoltam e blogomat, pontosabban kevesebb  esemény zajlott körülötte, mint máskor. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy kedves Macskaközi Szabó Zoltán barátom, akivel már több éve szoros alkotói kapcsolatokat alakítottunk ki, néhány általa kreált és gondozott honlap körül (20. század, IngyenVisz) váratlanul megajándékozott egy lehetőséggel, hogy a külön-külön gondozott, már meglévő blogjaim mellett legyen egy gyűjtő honlapom, amelyhez nagyjából összefutnak világhálós tevékenységem legfontosabb szálai, elágazásai.


Így született meg az elmúlt pár hétben az




elnevezésű webhely, amelynek az alakítgatásával, feltöltésével, koncepciójának a tisztázásával nem kevés időnk ráment. Egy tegnapi tartalmasabb egyeztetés és finomítás után azt lehet mondani, hogy a honlap elnyerte funkcionális formáját, s itt az ideje, hogy e helyen is felhívjam rá a figyelmet, bemutassam menűsorát és a már böngészhető tartalmak jellegét.


Mindenek előtt, a Címlap (vagy nyitólap): naponta cserélődő fotóval hívja fel magára a figyelmet, amelyeket az évtizedek során összegyűlt (sajtó)fotótékámból válogatok pillanatnyi ihlet és elképzelés hatására. A Minden napra 1 fotó elnevezésű rovatban megjelent, tiszavirág életű címoldalak galériába rendezve utólag is megtekinthetők, amennyiben az aktív rovatcímre kattintunk, s elképzelésem szerint idővel reprezentatív gyűjteménnyé nőhetik ki magukat.


A második menüpont (Blog) időszaki bejegyzéseknek, jegyzeteknek van fenntartva, kezdetben azonban kitűnő lehetőség arra, hogy a 2010-ben megszűnt Káfé honlapon másfél éven át vezetett Pótkávé nevezetű blogom láthatatlanná vált anyagát rendre átmentsem a nyilvánosságnak. A 2004-2006-os rövidebb-hosszabb jegyzeteket visszaolvasva az azóta eltelt idő új dimenziót ad az akkori történéseknek.


A rovat bal oldalán, Téka címmel nagy számú hivatkozás sorakozik egymás alatt: az általam szerkesztett blogok, illetve interneten elérhető könyveim, munkáim, műfordításaim "műszerfala", ahonnan minden egy kattintással elérhető. (A hivatkozáslista különben megtalálható valamennyi menüpont oldalán.)


Valahányszor az olvasó valamely anyag címére kattint, a rovat jobb oldalán a Kapcsolódó írások alatt megjelennek mindazok anyagok címei, melyek az illető anyaggal valamilyen módon kapcsolatban állnak (szerző, téma stb.) Mindez megismétlelhető majd minden egyes menüpontnál.


A harmadik menüpont a Vers - ide tetszőleges sorrendben, friss verseimből található válogatás. A Próza menüpont alatt viszont egy korábban elvetélt regénytervem felelevenítésével kísérletezem. A Kocsmaigazság munkacímet viselő regény a honlapot felkeresők szeme láttára alakul majd, egyelőre nagyon az elején tartok, két-három naponta sikerül frissíteni...


Ötödikként a Fotó menüpont hívja fel magára a figyelmet: az itt közölt fotográfiák elsősorban dokumentáris fontosságúak, nem egyszer direkt kapcsolatban vannak életemmel, személyemmel, bizonyos, életteremhez kapcsolható eseményekkel. Az itteni fotók látszólag kisméretűek, rájuk kattintva azonban kinagyíthatóak.


A következő fejezet a műfordítással kapcsolatos (Kölcsönsorok), jelenleg Kétnyelvű Petőfi-breviárium darabjait töltöm fel napi rendszerességgel. Szeretnék másfél tucat Petőfi verset magyar és román nyelven bemutatni azoknak, akik e nyelveken olvasnak. Petőfi után Ady Endre, Dsida Jenő, Áprily Lajos és mások következnének... De itt kapnak helyet időközben születő műfordításaim is.


A Verskereső című menü az egykori RMSZ, illetve a mai ÚMSZ Színkép mellékletének népszerű rovatában eddig és ezután közölt verskereső szolgálatának változatos anyagát igyekszem archiválni és összegyűjteni. Remélem - s az eddigi kilátások igazolják - sokszínű antológiát sikerül majd összehozni.


A címoldalról nyílik jobbra a legutolsó menüpont: a Rólam, amely alatt rövid életrajzi tudnivalókkal mutatkozom be, illetve további olyan vonatkozásokra bukkanhat az olvasó, melyek általam szerkesztett, digitalizált elektronikus könyvek elérhetőségét teszik könnyűvé.


Minden írás után hozzászólási lehetőség van, ami lehet, hogy az elején nem működik éppen úgy, ahogy az ember szeretné, de idővel beleszokunk a változott munkatempóba.


Végezetül: az Urszu 2b tovább működik, cikkeimet, elemzéseimet, szerkesztői tevékenységem számos termékét továbbra is itt fogom elhelyezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése