Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2013

Ádám Gyula fotóiból összerakva

Az történt, hogy az idén jó messzire utaztam Csíkszeredától, s amikor a Régizene Fesztivál eseményei zajlottak (július 11-14 között), távolról gondoltam a jobbnál jobb koncertekre, amiket immár örökre elmulasztottam. Nincs az az esély az életemben, hogy ugyanazokkal az előadókkal és ugyanazokon a helyszíneken hallhassam mindazt, amit négy nyári nap régi zenélése az idén összehozott Csíkszeredában.

Szerencsém volt viszont Ádám Gyulával, aki valósággal megtáltosodott s mind a négy napon időben felrakta saját fotóblogjába a frissiben készített, jobbnál jobb felvételeket. Aki e képeket látja, az ha szavakban nem is, de képileg tökéletesen eligazodik a zenei esemény mozzanatai közt. Én itt most csak válogattam a képrengetegből, s a fesztivál honlapján lévő műsorrend alapján igyekeztem rekonstruálni a képi világból áradó fogalmi információkat; hitem szerint, nagyjából sikerrel.

 A fesztivál rendhagyó eseményének számit az a fotókiállítás, ami az eddigi rendezvények zenetörténeti jelentőségű mozzanatait dokumentálja, Ádám Gyulának köszönhetően. A tőle kapott e-levélben meglepetéssel is szolgál: hogy engem is megidézzen az idei fesztiválon, az óriásfotók közé válogatott egy korábbi koncertfelvételt, amelyen a somlyói kegyemplom közönsége közt, a 4. sor szélén Ilonkával a zenét hallgatjuk.Az 1. nap (július 11, csütörtök) eseményeiből:

Csütörtök délben a Szabadság téren utcazenével startolt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál az Európában is ritkaságnak számító Sonatores Pannoniae fúvósegyüttes műsorával.
A hivatalos megnyitóra 18 órától került sor, azt követően szintén rézfúvós muzsikát hallhatott a nagyérdemű a Csiki Játékszín színpadán. A Sonatores Pannoniae Magyarország egyetlen historikus rézfúvós együtteseként a XVI. századi Kárpát-medencei fúvós muzsikát szólaltatja meg.
A bemondók mint tavaly - szerencsés állandóság
19.30 órától a Passeggio Historikus Táncegyüttes – ugyancsak a szinházban – időutazásra hívott táncban és zenében, visszafelé haladva a XIX. századtól a középkorig. Az Iter in tempore című előadást a korhű jelmezek sokasága színesítette, a tánc ötletességével lepett meg, a választott zenedarabok pedig akár egy élő történelemóra részei lehettek. A zenei aláfestést a Codex és Musica Historica együttesek biztosították.


A fesztivál első napja csendes éji muzsikával, XVI. századi angol zenével zárult a Mikó vár pincéjében, ahol az angol Sam Chapman (reneszánsz lant) és a sepsiszentgyörgyi születésű Fülöp Mária (csembaló) előadását hallhatták az érdeklődők. A műsorban lant- es csembalószólók szerepeltek, s felhangzottak olyan művek is, melyeket eredetileg két lantra írtak, és nagyon népszerűek voltak az angol és dán királyi udvarban.


A 2. nap (2013. július 12, péntek) eseményeiből:


A Passeggio Táncegyüttes (Kolozsvár), a Codex (Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy) együttessel térzenével és táncbemutatóval inditották a fesztivál napot a Tulipán áruház szomszédságában.

Fiatalos vidámság, nagy érdeklődés övezte a  Régizene Nyári Egyetem kurzuszáró koncertjét a Nagy István Művészeti Líceumban.

 Az első, koraesti  koncertet a Transylvania Barokk Együttes (Kolozsvár) szolgáltatta a református templomban.

Az est fénypontja a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus fellépése volt a Szent Ágoston templomban; művészeti vezető: Ulrike Titze (Németország), Karnagy: Kovács Gábor (Szeged)

A késő esti koncertre érkezők a Mikó vár előtt szabadtéri óriásfotó kiállitást láthattak az elmúlt évek fesztiválrendezvényeiről.

A Mikó vár pinceklubjában Kónya István (Budapest) reneszánsz lantja biztosította az aznapi “altató koncertet”.

 

A 3. nap (2013. július 13., szombat)

A szombat délelőttöt, a hagyományokhoz híven, Reneszánsz gyermeknapként rendezték meg a szervezők: játszóházzal, bábszínházzal, vidám szabadtéri zenével.


A térmuzsikálás e napon sem hiányzott: ezúttal a csikszeredai Kaufland nagyáruház parkolója szolgáltatta a zenészeknek (Musica Historica) mind a helyszint, mind a közönséget.

A délutáni fellépők közül a Carmina Renascentia (Nagykároly) nyitott műsort.

Következett a Codex …

…és a fesztivál egyik veteránja, Kobzos Kiss Tamás (Budapest), közös műsortömbben

A Musica Historica (Budapest) este is kitett magáért: középkori világi muzsikát játszott.


A 4. nap (2013. július 14., vasárnap) eseményeiből:

Az idei fesztivál befejező napján a  Custos Viol Consort (Budapest) adta elő esti műsorát a Mikó-vár színpadán.


Délben, Csíkdelnén, a Szent János-templom orgonáján Erich Türk (Kolozsvár) orgonakoncertjét hallhatták az érdeklődő helybeliek és az odautazók.

A záróest fénypontja a The Early Folk Band (Nagy-Britannia) együttes eredeti stílusú, nagy sikerű műsora volt. A róluk készült fotókon is látni, mennyire életelemük - és örömforrásuk - a muzsika, a játék, az önfeledt bolondozás... Az idei fesztiválrendezvény központi gondolata amúgy is az angol régi zene volt – ebből adtak ők feledhetetlen ízelítőt.


A fesztivál vasárnap este reneszánsz táncházzal zárult a Mikó vár villanyfényes belső udvarán - a zenészek öltözékét figyelve, meglehetősen hűvös időben. Táncmester: Kovács Gábor. A zenét adhoc összeállt banda biztositotta.

És végül, a válogatás "csúcsaként" néhány jellegzetesnek itélt életkép a fesztivál kulisszáiból - ahogy a fotós látta.

"Szivarszünet"
Ihlet előtt

Esti interjú
A koncertmester
Tévériport készül
Gyermekek szombatján
Érdemes látogató - minden koncertet meghallgat
Fotók között
Fejek és lábak
Fej fej mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése